Select Page

Shakshuka – Posjerte egg i marokkansk tomatsaus

Shakshuka har lenge vært tradisjonsmat i Nord-Afrika og Midtøsten, og har de siste årene spredd seg og blitt en av de mest trendy brunch rettene i resten av verden. Og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor; egg posjert i en krydret og varm tomatsaus, toppet med salt fetaost og friske urter, servert rett i pannen med godt brød ved siden av – perfekt til frokost, brunch, lunsj, middag eller kvelds.

Shakshuka er en av de rettene som er så enkelt og intuitiv at man knapt trenger en oppskrift. Har du laget tomatsaus er basen omtrent i boks. Eneste forskjellen er at vi steker en paprika og chili sammen med løken, og legger til litt ekstra krydder: spisskummen, cayenne og paprika.

Selv om det er en enkel oppskrift, men vi har tatt med tre tips som virkelig hever smaken:

  1. Stek grønnsakene på høy varme. Og ikke rør for mye. Dette gjør vi for å få en fin og mørk stekefarge, som gir masse ekstra smak og dybde.
  2. Stek krydderne og tomatpureen før du har i tomatene. Krydderne frigir masse armoa og tomatpureen blir mindre syrlig og mer fyldig i smaken hvis du steker de litt før du har i tomaten. Men husk å skru ned varmen siden krydderne fort blir brent.
  3. Bruk gode tomater på boks. I en så enkel rett med få ingredienser får man mye igjen for å gå litt i kvalitet. San Marzano er regnet som de beste tomatene, så se etter dette på boksen, men det finnes mye bra å velge i fra for eksempel Coppola, Mutti eller en annen variant du liker. 

Variasjoner 

Dette er basisoppskrift som kan varieres på mange måter. Det enkleste er å variere toppingen. Bytt fetaen med salte sorte oliven eller sprøstekt spekeskinke (eller ha alt samtidig).

Varier gjerne med andre urter, og bytt for eksempel ut persillen med  koriander, dill eller basilikum.

Eller lag en variant med chorizo. Start med å dele opp en hel chorizo i små biter og stek i tørr panne. Ta ut chorizo bitene, og stek resten av ingrediensene i oljen som har kommet ut av pølsen. Følg deretter resten av oppskriften her, men dropp paprika-krydret siden du får plenty av dette fra oljen. Topp til slutt med de sprøstekte chorizo bitene.

En annen og grønnere variant får du ved å tilsette en pose babyspinat rett før du har i eggene. 

Uansett, start med oppskriften under, og neste gang lager du din personlige vri.

Populært nå

Shakshuka - Posjerte egg i marokkansk tomatsaus
Bao buns fylt med kinesisk pulled pork

OPPSKRIFT

Shakshuka – Posjerte egg i marokkansk tomatsaus

ANTALL

4 porsjoner

TID

30 minutter

5 from 1 vote

ANTALL

4 porsjoner

TID

1 timer 30 minutter
(+ hviletid)

INGREDIENSER

  • 1 stor gul løk (evt 2 små)
  • 2 røde paprika
  • 1 chilli (varier gjerne mengde og type etter smak)
  • 3 fedd hvitløk
  • 1/2 ts malt spisskummen
  • 1/4 ts cayenne pepper (eller vanlig chillipulver)
  • 2 ts røkt paprikapulver (eller vanlig paprikapulver)
  • 1 ss tomatpuré
  • 800 g (to bokser) hermetiske tomater (hakkede)
  • 4-6 egg (så mange du får plass til i pannen)
  • 100 g feta ost
  • salt og pepper (smak til)
  • 1 håndfull frisk persille

FREMGANGSMÅTE

  • Start med å dele opp grønnsakene: Del løken, hvitløksfeddene, paprikaene og chilien i tynne strimler. Varm opp oljen i en stekepanne med lokk. Ha i løk, paprika og chili. Stek på høy varme og rør av og til. Stek til noe av løken begynne å bli godt brunet, men ikke brent. Skru ned varmen til medium og ha i krydderne (spisskummen, cayenne, paprika) og hvitløk og stek i rundt 1 minutt. Ha i tomatpuré og stek i 1 minutt til mens du rører. Hell over tomatene, skru ned varmen til det så vidt bobler, og la stå i 10-15 minutter uten lokk. Smak til med salt og pepper, og evt mer av krydrende.
  • Lag små groper i sausen, og knekk eggene i. Dekk til litt av hviten med sausen og salt og pepre toppen av eggene. Sett på lokket, og kok på lav varme i 6-8 minutter, til eggene er sånn som du liker de. 6 minutter gir en ganske rennende plomme, og etter 8 minutter er plommen mer fast.
  • Topp med smuldret feta ost og grovhakket persille. Sett pannen på bordet, og server med godt brød til.