Samosadilla – Samosa-tortilla med grønn urte chutney
Samosa og tortilla. India møter Mexico. Det som kan virke som en merkelig kombo kommer til å gi mening med en gang du prøver: krydret potetfyll i tortilla lefser, stekt sprø og gylne i panne. Mye enklere enn tradisjonelle samosaer, og en ny og spennende vri på middagen.
Når jeg først kom over en variant av denne oppskriften var jeg skeptisk, og forventingene var ikke skyhøye. Men etter første bit var jeg overbevist. Det var mye nærmere smak og konsistens av en samosa enn jeg hadde forestilt meg. Og fordi deigen ikke var frityrstekt ble det mye lettere, og det deilige krydrede potet og erte-fyllet kommer mer til sin rett.
Også den grønne urte chutneyen har mange bruksområder, og er perfekt på tacoen eller til alt av grillet og stekt kjøtt.
Ikke alle liker koriander. Det er ikke noe problem å bytte ut denne med bladpersille. Også mengde og type av chili kan du variere etter smak og ønske. Den grønne chilien i matbutikken er ganske mild, spesielt hvis du fjerner frøene. For en mer spicy variant lar du frøene være i, eller prøv med en sterkere type som jalapeno eller serrano chili.
De er best nystekte rett ut av pannen, men tåler fint noen timer i romtemperatur eller kjøleskap før servering, og passer derfor bra som en lett snack til flere eller et vegetar alternativ på tapas bordet.
OPPSKRIFT
Samosadilla – Samosa-tortilla med grønn urte chutney
ANTALL
4 porsjoner
TID
15 minutter
ANTALL
4 porsjoner
TID
1 timer 30 minutter
(+ hviletid)
INGREDIENSER
Samosa fyll
- 600 g poteter
- 1 medium gul løk
- 2 dl grønne erter (frosne)
- 1 grønn chili
- 2 fedd hvitløk
- 2 ts finhakket ingefær
- 1 sitron (saften av)
- 1 ss nøytral olje (til steking)
- 1 ss smør (til steking)
- 6 tortillalefser
Krydderblanding
- 1/2 ts malt spisskummen
- 1/2 ts malt korianderfrø
- 1/2 ts gurkemeie
- 1/2 ts malk sort pepper
- 1/4 ts chilipulver
- 1 ts salt
- 1 ts garam masala
Grønn urte chutney
- 1 stor håndfull koriander (eller bladpersille)
- 1/2 dl mynteblader
- 1 fedd hvitløk
- 1 grønn chili
- 1 lime (saften av)
- 1 dl yoghurt naturell
- salt og pepper (smak til)
FREMGANGSMÅTE
- Start med å skrelle potetene og kutt de i små terninger. Ha potetene i en kjele med saltet vann, kok opp og kok til potetene er møre, ca 10 minutter
- Lag krydderblandingen ved å blande sammen alle de krydderne i en liten bolle.
- Varm opp olje og smør på medium varme i en stekepanne. Kutt løken i små biter og stek i på medium varme til den blir blank. Finhakk chili, ingefær og hvitløk og stek sammen med løken i 1-2 minutter. Ha i krydderne og stek videre i 1 minutt mens du rører. Ha i de frosne ertene og stek i rundt 3 minutter, til ertene har du tint og begynner å bli myke. Ta pannen av varmen, ha i potetene og sitronsaften. Bland alt godt sammen. Det gjør ikke noe om du moser noen av potetbitene. Smak på fyllet og juster etter ønske - du kan fint tilsette mer salt, chilli eller sitron hvis du ønsker nå.
- Spre fyllet utover halvparten av tortilla-lefsen, men ikke helt ut til kanten. Brett den andre halvdelen over og press sammen. Stek i en panne med litt olje på medium-høy varme til tortillaen får en fin stekefarge, omtrent 2-3 minutter. Snu og stek like lenge på den andre siden. Del i 3 biter og server med chutney-sausen.
Grønn urte chutney
- Den grønne urte chutneyen er enkel å lage: Klem saften av limen rett i en blender eller bollen til en food processor. Skrell hvitløken og ha i. Fjern de groveste stilkene fra korianderen og ha i sammen med mynten, chilien (ta ut frøene hvis du vil ha den mindre sterk) og yoghurten. Kjør til du har en glatt, lysegrønn saus. Smak til med salt og pepper og ha en liten serveringsbolle.