Select Page

Bao buns fylt med kinesisk pulled pork

Her er vår vri på bao buns: myke, dampede melboller fylt med saftig pulled pork. Her har vi servert sammen med en sprø og frisk slaw og fyldig dipping saus.

Bao betyr rett og slett bun, eller bolle på norsk. Her får du oppskriften på en myk og luftig melbolle fylt med saftig svinekjøtt – dette er en av mine absolutt favoritt dumplings.

Avhengig av hvor du er i verden vil du finne nærmest uendelig antall variasjoner av dumplings, enten dampet, kokt eller stekt. De mest kjente er kanskje japanske Gyoza, men melboller i en irsk gryte, polske pirogier og italiensk ravioli er alle typer dumplings.

I kina finner man en rekke typer dumplings servert som dim sum. Direkte oversatt betyr Dim Sum å “Berøre hjertet”, og er et måltid bestående av småretter som ofte deles av alle rundt bordet. Mest vanlig er det med dim sum til lunsj, men i Kina og de fleste asiatiske byer vil du kunne oppdrive fersk dumplings og andre småretter til frokost, middag eller på vei hjem etter en sen kveld.

De fleste steder som server dim sum vil ha en form for luftig, dampet melbolle med svinekjøtt på menyen. I vår versjon har vi laget fyllet etter pulled pork-konseptet, med langstidsstekt svinnenakke i ovnen på lav temperatur. Dette tar litt tid, men krever veldig lite innsats. Resultatet blir et vanvittig mørt kjøtt som enkelt kan deles opp med gaffel. Vi har her brukt et stykke utbenet svinenakke, men du kan helt fint bruke nakkekoteletter – bare skjær bort beinet og del i biter som i oppskriften.

Deigen er en enkel deig som minner en vanlig bolledeig. Fint hvetemel eltes sammen med en blanding av melk og vann hvor vi har rørt ut en pakke tørrgjør. I tillegg har vi i litt sukker, salt og olje. Melk og olje bidrar til at deigen blir myk og er lett å bite gjennom.

Deigen heves i en times tid, før den deles opp i 12 deler som kjevles ut til sirkler. Ta omtrent to spiseskjeer og legg midt i sirkelen. Nå kommer det eneste som kan være litt vanskelig med denne oppskriften: brettingen. Her må du jobbe i sirkel rundt deigen og klemme sammen i folder. Hvis du ikke gidder å være så nøye med dette, er det bare å samle deigen og klemme sammen i toppen. Det viktigste er at du får samlet deigen som en pose rundt fyllet så alt blir tett, bortsett fra et hull i toppen hvor dampen kan slippe ut.

Det enkleste er å dampe bollene i en bambusdamper, men har du ikke dette fungerer en vanlig dampgryte eller rist som du bruker til grønnsaker utmerket. Uansett metode: legg bollene på en liten bit bakepapir så de ikke setter seg fast.

Tilbehør

Det passer godt med noe sprøtt, friskt og syrlig ved siden. Vi har laget hurtigsyltet rødkål og en asiatisk slaw. Slawen er kjempe enkel: bare kutt alt i strimler, bland med risedikk og litt sukker, smak til med litt salt og pepper og topp med vårløk. Raskt å lage mens bollene damper.

Det er så klart mange alternativer som alle gir en fin sprø kontrast til retten:

  • En frisk grønn salat
  • Lett Wokede aspargesbønner og sukkererter
  • Grillet hjertesalat med myntedressing

En dipping saus er et must til. Her har vi oppskriften på en med hoisinsaus, soyasaus, riseddik, og sesamolje. Dette funker bra siden vi får en balanse av søt hoisin, syrlig eddik, salt soya og en fylde og aroma fra oljen. Men også her er det mange alternativer avhengig av hva du liker:

  • Søtt: Hoisinsaus eller søt chillisaus
  • Sterkt: Chiliolje eller soyasaus med masse finnhakket chilli
  • Salt: Soyasaus, gjerne med litt finhakket ingefær eller sesamfrø

Hvor finner jeg alt? 

(Og kan jeg bruke noe annet?)

Du trenger ikke dra lenger enn nærmeste kiwi for å finne det meste du trenger for å imponere med bao buns. Men det er et par unntak. Du finner alt på nærmeste asia-butikk, men hvis ikke det passer finnes det alternativer til alt:

  • Utbenet svinenakke: Dette er samme kjøttet som på nakkekoteletter. Bare skjær bort benet og bruk som i oppskriften
  • Riseddik: Overalt hvor vi bruker riseddik kan dette byttes med en annen lys eddik, som hvitvinseddik, eplesidereddik.
  • Rettich: En grønnsak som er mye brukt i asiatisk matlaging, men ikke like vanlig her. Noen matbutikker med bra utvalg har den inne, ellers er asia-butikker et bra sted å lete. Rettich har en litt sterk smak, så 4-5 vanlige redikker delt i skiver er strimler er et bra alternativ. Evt bruker du bare litt mer nepe eller gulrøtter.
  • Sesamolje: Dette burde finnes i de fleste matbutikker, men det går også greit å droppe.
  • Hoisin: Burde også være greit å finne, men kan evt erstattes med litt mer soyasaus og et par ts sukker.

Da er alt klart til å sette i gang – oppskriften finner du under!

Populært nå

Shakshuka - Posjerte egg i marokkansk tomatsaus
Bao buns fylt med kinesisk pulled pork

OPPSKRIFT

Bao buns fylt med kinesisk pulled pork

ANTALL

4 porsjoner

TID

1 timer 30 minutter
(+ hviletid)

4 from 1 vote

ANTALL

4 porsjoner

TID

1 timer 30 minutter
(+ hviletid)

INGREDIENSER

Pulled pork

  • ca 400 g utbenet svinenakke (evt nakkekoteletter)
  • 1 ss five spice
  • 1 ss nøytral olje (til steking)
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss hoisinsaus
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 ss riseddik (eller annen lys eddik)
  • 1 ss finhakket hvitløk (2-3 fedd)
  • 2 ss finhakket ingefær

Bao Bun

  • 380 g siktet hvetemel
  • 1 dl vann (romtemperatur)
  • 1 1/2 dl melk (romtemperatur)
  • 1 pakke tørrgjær
  • 2 ss sukker
  • 1/4 ts salt
  • 2 ss nøytral olje

Tilbehør

Asiatisk slaw
  • 2 gulrøtter
  • 1 stor nepe (evt 2 små)
  • 1 rettich (evt 4-5 vanlige reddiker)
  • 1 ss riseddik (eller annen lys eddik)
  • 1-2 vårløk
  • salt og pepper (smak til)

Dipping saus
  • 2 ss soyasaus
  • 1 ss hoisinsaus
  • 1 ts sesamolje
  • 1 ts riseddik
  • sesamfrø

Hurtigsyltet rødkål
  • 1/2 rødkål
  • 1 dl edikk
  • 1 dl vann
  • 3 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 10 pepperkorn ((hele))

FREMGANGSMÅTE

Pulled pork

  • Sett ovnen på 150 grader. 
  • Del kjøttet i store terninger. Størrelsen er ikke så farlig, men et par centimeter funker bra. Krydre med five spice på alle kanter. Varm oljen i en stor stekepanne på høy varme. Stek kjøttet raskt på alle kanter, ca 30 sekunder på hver side. Målet er å få en fin stekeskorpe, ikke gjennomsteke kjøttet.
  • Bland sammen alle ingrediensen til sausen i en liten bolle. Ha det stekte kjøttet i en ildfast form med lokk, hell over sausen og godt sammen med kjøttet. 
    (Har du ikke en form med lokk så funker det fint å bruke en vanlig form å dekke med et par lag med aluminiumsfolie. Bare sørg for å klemme godt ned rundt formen så det blir helt tett).
  • Sett i ovnen og la stå i 3-4 timer. Når kjøttet lett faller fra hverandre er det ferdig. (. Bruk et par gafler til å dra kjøttet fra hverandre og bland sammen med sausen i formen. 

    Tips: Når du setter inn kjøttet  passer det å begynne med rødkålen

Hurtigsyltet rødkål

  • Varm opp vann, edikk, sukker, salt og pepper i en liten gryte. Trekk av platen når det så vidt begynner å koke, og la stå mens du kutter kålen
  • Del den halve kålen i to på langs (så hver bit blir kvarte kålhoder). Del så hver bit i tynne strimler på tvers. Ha kålen i et helt rent glass med tett lokk, og hell over edikk-blandingen. 
  • La stå i romtemperatur i et par timer, før du setter i kjøleskapet frem til servering. 
    Tips: Er du nøye med å bruke helt rent utstyr og glass holder kålen seg fint i flere uker i kjøleskap, og passer til det meste (nydelig til grillmat, på burgeren og til stekt kylling).

Bao bun

  • Bland sammen melk, vann, sukker og gjær i en bolle. La stå i 10-15 minutter.
  • Ha melet i bollen til kjøkkenmaskinen sammen med salt og olje. 
    Hell over væsken og elt på medium hastighet i 5-10 minutter til deigen blir glatt og elastisk og slipper kanten. Dekk til bollen, og hev på et lunt sted i ca. 1 time, til dobbel størrelse.
  • Del deigen i 12 like store biter, form til små boller og klem flate. Kjevle hver bit til en sirkel med diameter på 10-12 cm. 
  • Legg 2 ss fyll i midten, og klem sammen deigen rundt fyllet. Jobb rundt deigen og klem sammen i små folder. Teknikken er enklere å se enn å forklare, så ta en titt på denne videoen. Dette kan være litt vanskelig de første gangene, men smaken blir så klart like god om du bare samler deigen og klemmer sammen i toppen uten foldene.
  • Legg hver bolle på en liten bit bakepapir, og legg i damperen. Sett over en gryte med kokende vann og damp med lokk i 15 minutter. Ta av platen, og la hvile i 5-10 minutter før servering.
    Tips: Det mest autentiske er å sette bambusdamperen rett på bordet og servere fra denne, men skal du lage flere tar du bare de ferdige bollen på et fat, og damper de neste mens dere spiser, så blir de akkurat ferdige til neste runde.

Asiatisk Slaw

  • Skrell grønnsakene og kutt de i tynne staver. Rør sammen eddik og sukker, og hell over grønnsakene. Bland godt sammen og smak til med salt og pepper.
    Top med finkuttet vårløk og sett kjølig frem til servering. 

Dipsaus

  • Rør sammen alle ingrediensene og topp med sesamfrø